Počasí dnes16 °C, zítra21 °C
Čtvrtek 28. března 2024  |  Svátek má Soňa
Bez reklam

Jedná se o PR článek. Více info k PR článkům můžete najít ZDE.

Budějckého bazénu bychom si měli vážit, říká extrémní skokan Bílý před Highjumpem

PR článek

Budějcký rodák a patriot Honza Bilý se již připravuje na největší tuzemskou i středoevropskou událost sportu cliffdiving, tedy skoků ve volné přírodě z extrémních výšek. Letošní ročník závodu Highjump 2019, se uskuteční v lomu Hřiměždice u Příbrami již v termínu 2. a 3 srpna. Kromě skoků z výšky až 25 metrů, zde čeká na návštěvníky zajímavý doprovodný program včetně hudebních kapel jako PSH, Kraak and Smaak, Vypsaná fixa, Fast Food Orchestra, Kapitán Demo a mnoho dalších. Jak se připravuje Honza na skoky z výšky 25 metrů? Jak vypadal jeho "výlet" na světovou serii, kde zachytil atmosféru a účinkování jeho zkušenějšího kolegy Michala Navrátila? To se dočtete v rozhovoru i videosestřihu.

Od kdy se věnuješ skákání do vody a jak jsi se k tomu dostal? 
Skokům do vody se věnuji cca od roku 2008, kdy byl v Českých Budějovicích zrušen skatepark. S kamarády jsme hledali místo, kde bychom mohli dát průchod nadbytečné teenagerovské energii a přitom nalezli i záchvěv adrenalinové rauše, která například u fotbalu, hokeje nebo volejbalu úplně nehrozí. Tímto místem se stal česko-budějovický plavecký stadión, kde k nám byli vždy nadmíru vstřícní a nechali nás trénovat z pětimetráku prakticky kdykoliv.

To je fajn přístup, ne?
S odstupem času musím říct, že takový přístup vůbec není pravidlem. Nevěřili byste, jaký problém je v ČR najít podobné zařízení, kde vás bez větších problému nebo drahých pronájmů pustí na platformu trénovat.

Vím, že odbíhám od meritu věci, ale myslím, že by to mělo zaznít. Za svoji skokanskou kariéru jsem navštívil snad všechny plavecké stadióny se skokanskými platformami v ČR a je na místě říct, že česko-budějovický plavecký stadión je i se svým personálem opravdu jediný svého druhu (nejen architektonicky) a i přes veškeré jeho neduhy bychom si ho jako budějčáci měli vážit, hýčkat, nedělat z něj wellnes a zachovat především jeho sportovní ráz. 

Existuje nějaký zlom v tvé skokanské kariéře?
Zlom pak přišel v roce 2009, kdy mě můj dobrý kamarád Lukáš "Kruťák" Kruťko poprvé vzal do Hriměždic na High Jump. Tam jsem si skočil z 12 metrů a bylo vymalováno. V tu chvíli jsem věděl, že se této disciplíně chci věnovat po zbytek života. 


Video ze závodu Redbull Cliffdiving serie, jak ho zachytil Honza Bilý.

Kde se dá v okolí Budějovic provozovat highdiving?
Bohužel nikde, alespoň ne legálně. Highdiving totiž začíná tam, kde klasické skoky do vody končí - čili nad pomyslnou hranicí desetimetrové platformy. A takových míst v jižních Čechách bohužel moc není. Vodních ploch tu sice máme habaděj, nicméně postupem času jsem zjistil, že není takový problém najít dostatečně vysoké místo pro odraz, ale spíš dostatečně hluboké dopadiště. Když chcete skákat z vetší výšky než deset metrů a přitom zbytečně neriskovat, je zapotřebí alespoň pětimetrová hloubka v místě dopadu.

A blýská se na lepší časy? Neplánujete něco vytvořit?
Nechci předbíhat, nicméně když se trochu poštěstí, tak nedaleko Budějovic by mohlo vyrůst nové tréninkové místo pro high diving, které dosud existuje v celé Evropě pouze jedno a to v Rakousku.

Co bys poradil tomu, kdo by skákání do vody ve velkých výšek rád zkusil?
Komukoliv, kdo by s tímto sportem chtěl začít flirtovat, doporučuji odstartovat na bazéně, kde i přes adrenalinového ducha této disciplíny panují relativně bezpečné a kontrolovatelné podmínky. S dostatečnými zkušenostmi a obezřetností může pak člověk vyrazit skákat například pod Římovskou přehradu nebo do Hřiměždického lomu. Ale pozor! Nikdy neskákat sám a vždy si zkontrolovat hloubku v místě dopadu.

Jakou výšku skoku jsi nejvíc skákall a jakou bys chtěl dosáhnout? 
Moje dosavadní laťka je ve dvaceti metrech, ale rád bych jí posunul na opravdovou high divingovou výšku - do 27 metrů - ze které se skáče nejprestižnější závod na planetě Red Bull Cliff Diving Series. Nicméně to se nedá uspěchat, protože pravě ty poslední metry jsou nejkritičtější.


Video pozvánka na letošní Highjump.

Co chystáš na letošní závody Highjump? 
Pracuji více a trénuji méně (naštestí mě to tolik netrápí, protože mě moje práce baví), takže neplánuji žádný nový a obtížnější skok, na druhou stranu bude tento rok poprvé na High Jumpu platforma vyšší než zmíněných 20 metrů, takže bych určitě rád pokořil svůj výškový rekord.

Na jakou kapelu se na Highjumpu nejvíc těšíš? 
Určitě na headlinera Kraak and Smaak. Jejich ulítlý break beatový árie jsem měl ještě ve starým iPodu, takže se těším až je poprvé uvidím vystupovat naživo a tuším, že to určitě bude stát za to.

Jak bys definoval Highjump? 
Pro mě High Jump vždycky byl, je i bude především závod - otevřené mistrovství České republiky v high divingu, kde si s párem koulí a trochou dovedností může zazávodit téměř každý, což je podle mě dobře, protože je třeba si uvědomit, že kdyby nebyl High Jump, tak high diving jako takový v ČR vůbec neexistuje. A veškerou party a zábavu okolo beru jako takovou třešničku na dortu.

Foto Jan Bílý

Štítky Highjump, Honza Bílý, cliffdiving, Vypsaná fiXa, Michal Navrátil, Příbram, Hřiměždice, Česko, České Budějovice, bazén, Evropa, Rakousko

Budějckého bazénu bychom si měli vážit, říká extrémní skokan Bílý před Highjumpem  |  Život a styl  |  Drbna  |  Budějcká Drbna - zprávy z Českých Budějovic a jižních Čech

Můj profil Bez reklam

Přihlášení uživatele

Uložené články mohou používat pouze přihlášení uživatelé.

Přihlásit se pomocí GoogleZaložením účtu souhlasím s obchodními podmínkami, etickým
kodexem
a rozumím zpracování osobních údajů dle poučení.

Zapomenuté heslo

Na zadanou e-mailovou adresu bude zaslán e-mail s odkazem na změnu hesla.